Cumpărarea și vânzarea unei locuințe în timpuri de inflație: Chei pentru a lua o decizie
Ultimii 5 ani au fost dificili din cauza pandemiei și conflictelor armate ce au bulversat oamenii și destabilizat economia la nivel mondial, inclusiv în Moldova. Totuși – moneda are două fețe – chiar dacă în general costurile de trai continuă să crească din cauza inflației și devin un subiect tot mai important pentru cetățeni, pe piața imobiliară se observă o creștere continuă, datorită acordării de credite ipotecare și tranzacțiilor efectuate lunar. Este logic dacă ne gândim că în vremuri de instabilitate, oamenii își doresc cu adevărat măcar o oază de liniște într-un cămin ce ar reprezenta un refugiu în fața intemperiilor. Prin urmare, dorim să îți oferim câteva sfaturi pentru cumpărarea și vânzarea unei locuințe în perioade de inflație.
Nu este un secret pentru nimeni că există o anumită incertitudine în domeniu, ca urmare a creșterilor ratelor dobânzilor și a inflației care nu iartă pe nimeni. Banca Centrală Europeană a crescut ratele dobânzilor până la 1,25%, cu scopul de a opri inflația, ceea ce afectează direct piața imobiliară, deoarece scade acordarea de credite ipotecare în comparație cu lunile anterioare sau chiar cu aceeași perioadă din ani anteriori. În plus, se adaugă creșterea prețurilor locuințelor, atât a celor noi, cât și a celor vechi, parțial și din cauza crizei din domeniul materialelor de construcție, care a început încă în pandemie și a continuat după izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
Datorită acestui ansamblu de factori, se observă o încetinire a dinamicii specifice pieței imobiliare, însă încă nu se poate afirma nimic despre ceea ce ar putea să se întâmple în lunile următoare. Din acest motiv, îndoielile nu întârzie să apară în mintea cumpărătorilor și vânzătorilor. Fără a neglija tot ce am menționat, în calitate de profesioniști din domeniu, dorim să îți oferim câteva puncte cheie demne de luat în considerare în cumpărarea și vânzarea unei locuințe în perioade de inflație, având mereu în minte că situația fiecărei familii este unică și trebuie evaluată ca atare (cel mai bine – împreună cu un agent imobiliar experimentat și bine informat).
Puncte cheie pentru cumpărarea unei locuințe în timp de inflație
Analizează dacă ar trebui să cumperi acum locuința sau este mai bine să aștepți
Prețurile locuințelor rămân în creștere, deși nu atât de mult ca în alte perioade, dar tendința se menține, într-un fel, independent de situația economică actuală. Chiar dacă incertitudinea a redus încrederea, cea mai bună alternativă este să te ții la curent cu știrile din piață, pentru a fi la curent cu evoluția sa. Numaidecât ia în calcul creșterea aprozimată a veniturilor tale comparativ cu potențiala creștere a cheltuielilor. Dacă închiriezi o locuință, calculează ce și-ar fi mai convenabil – chiria pe perioada în care ai putea cumpăra o casă sau un credit ipotecar pentru locuința ce ți-ar aparține la final. Chiar și a lua în calcul terenurile pentru construcții de vânzare este o opțiune, dacă îți permiți să investești doar o parte din economii, dar vrei să obții ceva tangibil, ce poate fi dezvoltat când îți mărești ulterior veniturile.
Analizează ce tip de credit ipotecar ți se potrivește
Aceasta este una dintre cele mai importante alegeri pe termen lung și depinde foarte mult de tipul de cumpărător pe care îl reprezinți. Creditul ipotecar cu dobândă variabilă este supus mișcărilor pieței, astăzi în creștere, dar poate fi că în viitor va avea tendința de a scădea. Pe de altă parte, dobânda fixă scapă de variabilitate, dar este mai mare; având această caracteristică, poate fi mai atractiv pentru cumpărătorii conservatori care nu vor să se lase în voia sorții.
Ia în considerare caracteristicile viitoarei locuințe
Case de vânzare sunt multe, dar cumpărarea unei case implică în general o componentă emoțională puternică în momentul luării deciziei între una și alta, fiind câștigătoare aceea care satisface nevoile legate de locație, servicii, suprafață, printre altele. Cu toate acestea, în prezent intră în joc și alți factori care sunt importanți, cum ar fi costurile comunalelor, evaluarea zonei, plus valoarea, impozitele etc. A considera aceste aspecte atunci când cumperi casa viselor tale va avea un impact asupra unei viitoare vânzări a proprietății, dacă va fi cazul.
Cazul cumpărării pentru investiție
În această situație, intră în joc tipul de investiție pe care dorești să-l faci, cel mai important aspect fiind rentabilitatea pe termen lung. Având acest lucru în minte, trebuie să iei în considerare mai mulți factori, de la investiția inițială la costurile de întreținere, impozitele asociate cu cumpărarea, impozitul anual pe proprietate etc.
Puncte cheie pentru vânzarea unei locuințe în timp de inflație
Strategii necesare
În general, vânzătorii își doresc să încheie tranzacția cât mai rapid posibil; însă, trebuie să știi să citești dinamica pieței și, în primul rând, să fii asistat de profesioniștii din domeniu – prezerabil agenți imobiliari bine informați despre situația ctuală, astfel încât să vinzi apartamentul/casa la un preț realist, într-un timp rezonabil.
Ia în calcul concurența
Desigur, dacă potențialul client va avea de ales între două apartamente de vânzare în aceeași zonă din Chișinău, cel mai probabil va alege opțiunea mai accesibilă ca preț. Și din contra, o casă de vânzare plasată mai avantajos comparativ cu infrastructura va putea fi vândută la un preț mai mare față de una asemănătoare, dar cu o amplasare mai problematică. Un imobil în Chișinău este clar mai avantajat decât unul din suburbie, de exemplu, și tot așa. Cunoașterea ofertelor din apropiere sau din aceeași categorie de valoare este crucială pentru a planifica o vânzare de succes, dar să ții cont de concurență poate fi dificil fără ajutorul unui specialist. În acest caz, un agent imobiliar la curent cu situația la zi este cel mai bun aliat.
Renovarea pentru vânzare
Câteva reparări pot face mult pentru vânzarea unei proprietăți, în plus, investiția în renovare va fi bine compensată, deoarece o locuință cu reparație (chiar și cosmetică) este mai atractivă prin confortul și economia pe care le oferă potențialului cumpărător. În funcție de zona în care se află proprietatea, crește valoarea sa.
Fără a neglija sau subestima situația actuală, care a generat atâta incertitudine, este, de asemenea, posibil să vezi partea pozitivă, luând în considerare că există oportunități pe care nu le vei vedea mai târziu. Atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători, cea mai bună opțiune este să ai un consilier profesional; la RE/MAX Moldova avem toate instrumentele pentru a te ajuta, oricare ar fi solicitarea ta legată de imobiliare, cunoaștem din prima mână tendințele pieței și te putem orienta, astfel încât să iei o decizie, având în vedere situația ta actuală și evoluția ulterioară a acesteia. Nu ezita să ne contactezi.