De ce e nevoie de un avans? 3 reguli importante
Dilema importanței și funcționalității unui avans pe piața de imobile din Chișinău este foarte relevantă și, în prezentul text, ne vom opri asupra importanței acestuia, dar și asupra diferenței dintre avans și arvună, două elemente de bază, des confundate de clientul final.
- Ce este un avans?
Un avans este o sumă de bani pe care un cumpărător o plătește în preliminar, atunci când cumpără o proprietate, acesta reprezentând de obicei un procent din prețul de cumpărare. Scopul unui avans în tranzacțiile imobiliare este de a oferi un anumit nivel de securitate financiară vânzătorului și creditorului și de a demonstra angajamentul cumpărătorului față de cumpărare.
- Motivele pentru care trebuie să existe avansul în tranzacțiile imobiliare
Motivația avansului ca instrument de garanție rezidă în următoarele câteva motive:
- Reduce suma de bani împrumutați: cu cât un cumpărător poate plăti mai mulți bani în avans, cu atât mai puțin va trebui să se împrumute de la un creditor. Acest lucru reduce valoarea totală a datoriei pe care cumpărătorul va trebui să o ramburseze în timp, ceea ce poate face împrumutul mai accesibil.
- Arată angajamentul cumpărătorului: un avans substanțial demonstrează vânzătorului că intenția cumpărătorului este serioasă în privința achiziției și are mijloacele financiare pentru a finaliza tranzacția. Acest lucru îl poate ajuta pe cumpărător să negocieze un preț mai bun.
- Reduce riscul de nerambursare: atunci când un cumpărător depune o sumă semnificativă de bani, este mai puțin probabil să nu închidă tranzacția. Acest lucru reduce riscul vânzătorului.
În general, un avans este o parte importantă a tranzacțiilor imobiliare, deoarece arată intenția cumpărătorului și oferă un fel de securitate financiară atât cumpărătorului, cât și vânzătorului, reduce riscul de neplată și poate duce la condiții de achiziționare mai favorabile, în termen de credibilitate și de bună credință.
- Reguli de plată a avansului
Nu există reguli specifice care să se aplice în mod universal plăților în avans în tranzacțiile imobiliare, dar iată câteva practici și considerații comune:
- trebuie să existe un procent clar din prețul de achiziție: un avans este de obicei un procent din prețul de achiziție, iar suma necesară poate varia în funcție de valoarea tranzacției.
- trebuie explicată sursa fondurilor: dacă avansul este obținut prin creditare sau microfinanțare, ar fi bine ca despre acest lucru să fie informat și vânzătorul. În acest fel, se va putea observa care este capacitatea de plată a clientului.
- avansul ar trebui să fie negociabil. În multe cazuri, suma avansului este negociabilă între cumpărător și vânzător. Un avans mai mare poate fi atractiv pentru un vânzător, deoarece arată angajamentul cumpărătorului și reduce riscul de neplată, ceea ce poate duce la un preț sau condiții mai favorabile.
- Diferența dintre avans și arvună
Sunt 2 noțiuni importante pe care clienții le confundă, și anume diferența dintre avans și arvună. Avansul este o formă de promisiune că cumpărătorul are intenția să cumpere, însă dacă cumpărătorul în ultimul moment refuză, el poate să ceară restituirea avansului și vânzătorul este obligat să-l restituie. Mai multe detalii puteți afla în orice agenție imobiliară din Chișinău.
Arvuna îndeplinește 2 funcții principale: confirmă încheierea contractului și garantează încheierea contractului. Arvuna este un fel de garanție că cumpărătorul va procura bunul imobil și el nu se restituie. În caz că vânzătorul refuză să vândă, atunci el, conform legii, este obligat să restituie dubla arvună cumpărătorului.
Pentru ambele forme este importantă forma lui juridică. Astfel, dacă contractul de bază este valabil doar în formă autentificată, adică la notar (în cazul nostru contractul de vânzare-cumpărare a imobilului trebuie să fie autentificat la notar), atunci și contractul de arvună sau avans trebuie să fie autentificat notarial. În caz contrar ele nu au valoare juridică, adică sunt nule. Orice companii imobiliare din Chișinău trebuie să vă informeze asupra formei de avans sau de arvună pe care o solicită cumpărătorul. Țineți minte că este mult mai rentabil să te adresezi specialiștilor până la o tranzacție imobiliară decât după încheierea ei.