Etapele tranzacției de achiziționare a unui imobil. Ce trebuie să știți?
Achiziționarea unei proprietăți imobiliare este o investiție majoră și o experiență incitantă, dar poate fi și un proces complex, cu multe etape de parcurs. Înțelegerea fiecărui pas al tranzacției vă poate ajuta să navigați în proces cu încredere și să luați decizii informate. Am creat pentru dumneavoastră un desfășurător al etapelor de achiziționare a unor imobile în Chișinău sau în țară.
- Etapele propriu zise ale achiziționării unui imobil
- Pre-aprobarea surselor de împrumut financiar
Primul pas în achiziționarea unei locuințe este să obțineți aprobarea prealabilă pentru un credit ipotecar. Aceasta implică furnizarea informațiilor dumneavoastră financiare unui creditor care vă va evalua solvabilitatea și vă va oferi o idee despre cât vă puteți permite să împrumutați. Pentru a obține aprobarea în prealabil, va trebui de obicei să furnizați informații despre veniturile, activele, datorii și istoricul de credit. Creditorul va folosi aceste informații pentru a determina cât de mult vă puteți permite să împrumutați și care va fi rata dobânzii.
- Găsirea unei proprietăți
Odată ce dispuneți de surse financiare, puteți începe să căutați proprietăți care corespund bugetului setat și altor criterii. La această etapă este recomandat lucrul cu un agent imobiliar care ar identifica bunurile imobiliare ce corespund nevoilor dumneavoastră. Agentul dvs. imobiliar vă poate ajuta să identificați proprietățile care corespund criteriilor dvs., să programați vizionări și să vă ofere îndrumări cu privire la piața imobiliară locală.
- Faceți o ofertă
Odată ce ați găsit o proprietate care vă place, va trebui să faceți o ofertă vânzătorului. Acest lucru va implica de obicei negocierea unui preț și a altor condiții de vânzare, cum ar fi garanția sau situațiile neprevăzute. O situație neprevăzută este o condiție care trebuie îndeplinită înainte ca vânzarea să poată fi finalizată, cum ar fi o inspecție satisfăcătoare a casei sau aprobarea ipotecii.
- Finalizarea tranzacției
Această etapă va implica furnizarea de documente suplimentare și semnarea unui contract de vânzare – cumpărare.
- Închiderea vânzării
În final, va fi necesar să participați la o întâlnire de închidere a tranzacției la biroul notarial în care veți semna toate documentele necesare. La această etapă, veți fi, de asemenea, responsabil de achitarea oricăror costuri asociate cu închiderea tranzacției, a avansului sau arvunei, sau a sumei integrale pentru bunul imobil (după caz). După aceasta, va trebui să mergeți și să înregistrați actul de transfer al dreptului de proprietate asupra bunului imobil la Agenția Serviciilor Publice (ASP). Agentul imobiliar vă poate oferi asistență pentru a înțelege procesul de închidere și pentru a vă asigura că toate documentele necesare sunt obținute în mod corespunzător.
Pe scurt, etapele unei tranzacții de cumpărare imobiliară includ aprobarea prealabilă, găsirea unei proprietăți, efectuarea unei oferte, finalizarea tranzacției și încheierea vânzării. Este important să lucrați cu un profesionist imobiliar care vă poate ghida prin fiecare etapă a procesului și vă poate ajuta cu asigurarea unei tranzacții de succes și fără probleme. Cu o planificare atentă și atenție la detalii, vă puteți îndeplini visul de a deține o casă.
Consultanții imobiliari din RE/MAX sunt alături de dumneavoastră în această misiune, fie că este vorba de identificarea unor apartamente de vânzare în Chișinău, a unor case de vânzare în Chișinău Botanica, Buiucani ori în orice altă locație din țară și nu doar.
RE/MAX – lider mondiali în imobiliare!